Op mod 400.000 DAB-radioer bliver tavse, når de første digitale radiosignaler viger pladsen for nye, bedre signaler 1. oktober. Radioforhandlere står klar til at hjælpe ramte danskere.

De digitale radiosignaler fejrer i år 15-års jubilæum, men 1. oktober er det slut med udsendelsen af traditionelle DAB-signaler. De lukker ned og erstattes af DAB+, der allerede har fungeret i en årrække.

Branchen ForbrugerElektronik (BFE) anslår, at mellem 200.000 og 400.000 danske DAB-radioer bliver ubrugelige efter 1. oktober.

Hos eksperterne hos Panasonic Center forventer direktør Jens Krogh, at langt størstedelen af DAB-radioernes ejere vil blive ganske overraskede over pludselig at stå med en tavs radio.

– Erfaringsmæssigt er der mange, der ikke i tide får forberedt sig på et signalskifte, og med et lille offentligt fokus på området er der fare for, at rigtig mange denne gang står med problemer, pointerer direktøren.

Sådan får du signal igen

Hvis du gerne vil være sikker på, at din radio kan modtage DAB+ fra oktober, er der forskellige forholdsregler, du kan tage.

Et af de nemmeste råd at følge er at tage din nuværende DAB-radio og se efter P4. Hvis kanalen er i radioen, har du en DAB+-radio, men hvis P4 ikke optræder, har du sandsynligvis en radio fra før 2011, hvor det nye signal blev fremtidssikret hos radioproducenterne.

– For de danskere, der er usikre på deres radios kompatibilitet, er det en god idé at tage en snak med den lokale radioforhandler. Hvis man eksempelvis har et hi-fi-anlæg, der ikke længere kan modtage det forældede DAB-signal, behøver det ikke automatisk betyde, at anlægget skal køres på lossepladsen. Der findes andre løsninger på problemet, og dem står vi klar til at hjælpe med, forklarer Jens Krogh, der står i spidsen for 52 butikker i hele landet.

Analog radio fortsætter

Det analoge radiosignal fortsætter indtil videre, og det er ikke endeligt besluttet, hvornår FM-båndet bliver lukket i Danmark. Det afhænger blandt andet af, hvordan DAB+’s udbredelse og popularitet udvikler sig.

Det er dog regeringens målsætning, at Danmark skal være et hundrede procent digitalt radioland. Men de digitale signalers popularitet vanskeliggøres blandt andet af, at landets næsten 2,5 millioner privatbiler stadig modtager radio og trafikmeldinger via FM-båndet.

Du kan også være interesseret i

Kom godt og trygt igennem boligkøbet

Dette indhold er sponsoreret  Står du/I over for et boligkøb, er der…

Få en realistisk vurdering af din bolig med en lokal ejendomsmægler

Dette indhold er sponsoreret Har du fået øje på din drømmebolig? Så…

Sådan vælger du det rigtige tag til din bolig

Dette indhold er sponsoreret Det er ikke altid lige nemt at finde…