En af de kunstnere, som har haft størst indflydelse på det verdensberømte danske design, blev i sin tid beskyldt for at have en smitsom sindslidelse. Til september åbner kunstmuseet Kunsten i Aalborg en udstilling, der giver et dybt indblik i billedkunstneren Vilhelm Lundstrøms betydning for dansk design, og hvordan han inspirerede danske designere, arkitekter og kunstsamlere.

Udstillingen åbner fredag den 15. september kl. 16. Alle er inviteret. Medlemmer af Klub Kunsten+Utzon har gratis adgang. Udstillingen vises indtil den 25. februar 2018.

Da Vilhelm Lundstrøm (1893-1950) begyndte sin karriere, blev han på ingen måde betragtet som bæreren af den gode smag. Tværtimod forargede hans ekspressive, flamboyante stil og hans kubistiske collager det danske borgerskab.

Med en ny udstilling giver Kunsten et dybdegående indblik i Vilhelm Lundstrøms kunst og hvordan han inspirerede danske designere som for eksempel møbelarkitekt Finn Juhl og arkitekt Poul Henningsen. Udstillingen stiller skarpt på, hvordan Lundstrøms værker, blandt andet de enkle opstillinger af kander og frugter, gennem tiden er blevet og stadig bliver betragtet af danske designere, arkitekter og kunstsamlere.

Lundstrøm rystede borgerskabet
Vilhelm Lundstrøm (1893-1950) er en af de mest kendte og elskede danske malere i det 20. århundrede. Han blev mest kendt for sine forenklede kompositioner, farverige opstillinger, modelbilleder og en betagende kolorit. Først rystede han dog den borgerlige smag med sin ekspressive og flamboyante stil i 1918, hvor han blandt andet udstillede sine berømte pakkassebilleder af gammelt træ, der af nogle blev betragtet som udtryk for smitsomme sindslidelser. Senere ramte Lundstrøm den moderne tidsånd med sine enkle opstillinger af kander, frugter og kvindelige modeller på blå baggrunde. Danske designere som Poul Henningsen og Finn Juhl var levende inspirerede af Lundstrøm. Sammen drømte de om en bedre verden gennem enkle linjer og funktionelle former.

Kunst, møbler og lamper i udstillingen
I udstillingen vil der, foruden en lang række værker af Lundstrøm, indgå møbler og lamper af blandt andre Finn Juhl og Poul Henningsen. På den måde kan publikum opleve, hvordan Finn Juhl lod sig inspirere af og medvirkede til at promovere Lundstrøm i relation til dansk møbeldesign, og hvordan Poul Henningsen omtalte Lundstrøm som det modernes visuelle formidler i en dansk sammenhæng.

Specialdesignet fajance til udstillingen
Den danske designer Nicholai Wiig-Hansen har specielt til udstillingen skabt en serie med kander, vaser og opsatser, som kan købes Kunstens butik. Designet er hentet med direkte inspiration fra Lundstrøms kunstværker.

Du kan også være interesseret i

Kom godt og trygt igennem boligkøbet

Dette indhold er sponsoreret  Står du/I over for et boligkøb, er der…

Få en realistisk vurdering af din bolig med en lokal ejendomsmægler

Dette indhold er sponsoreret Har du fået øje på din drømmebolig? Så…

Sådan vælger du det rigtige tag til din bolig

Dette indhold er sponsoreret Det er ikke altid lige nemt at finde…