Problemer med nyrerne vil altid medføre store ændringer i dit liv. Men hvis du får dialyse i eget hjem, bliver ændringerne mindre og resultaterne bedre – og det får flere og flere nyrepatienter på Aalborg Universitetshospital glæde af.
Hvornår bliver blod bedst renset? Når det bliver renset 3 x 4 timer om ugen eller når det bliver renset eksempelvis 6 x 7 timer om ugen?
42 timers rensning er naturligvis markant bedre end 12 timer – og når den længere rensning så samtidig giver dialysepatienter bedre mulighed for at leve et liv som de fleste andre, gør det jo bare løsningen endnu bedre. Dialysen foregår nemlig om natten i patientens eget hjem, og det giver en større frihed i hverdagen.
– De, der er i dialyse herinde på hospitalet, skal jo herind tre gange om ugen og så være her 3-4 timer hver gang, mens blodet bliver renset – og så skal transporten frem og tilbage jo lægges oveni tidsforbruget, så det er en stor indgriben i patientens hverdag. Ved at få dialyse derhjemme om natten, slipper patienten for transport, og patienten har dagtimerne til sig selv, og så bliver blodet tilmed bedre renset, jo flere timer dialysen foregår, og det betyder, at mange hjemme-dialysepatienter har kunnet skære markant ned på deres medicin og samtidig få større frihed til at spise og drikke, hvad de vil, siger afsnitsledende sygeplejerske på Aalborg Universitetshospitals Ambulatorium for Nyremedicin, Jonna Borg.
De mange fordele gør, at personalet i ambulatoriet som udgangspunkt sigter mod, at patienterne går i dialyse derhjemme.
– Tidligere har det været op til den enkelte patient, om dialyse skulle foregå på hospitalet eller hjemme. Men nu siger vi som fagpersoner, at hjemmedialyse som udgangspunkt er den bedste løsning for patienten, og vi har fået stor ros fra repræsentanter for Nyreforeningen for, at vi som fagpersoner i højere grad tager ansvar for behandlingen frem for at overlade valget til patienten. Patienten er ofte i en personlig krise, når det bliver konstateret, at dialyse er en nødvendighed, og når man er i krise, vælger man gerne den ”sikre” løsning, nemlig at gå i dialyse på hospitalet, og så får patienterne ikke øjnene op for de mange fordele, som hjemmedialysen tilbyder, siger Jonna Borg.
Det svære stik
Men før patienter kan nyde godt af de fordele, som hjemmedialysen fører med sig, er der ting, der skal læres, og det foregår på Aalborg UH.
– Her lærer vi patienterne, hvordan de betjener apparaturet, og så skal de også lære det, der for langt de fleste er det sværeste overhovedet; nemlig at stikke nålen i armen på sig selv.
For at rense mest muligt blod så effektivt som muligt, er det relativt store nåle, der bruges, og det kræver en del overvindelse at stikke sig selv, men det lærer vi patienterne. Og vi lader naturligvis ikke patienter begynde i hjemmedialyse, før de er helt ”udlærte” og selv kan klare det hele. Men bliver der problemer, er de altid velkomne til at kontakte os eller kigge forbi, siger sygeplejerske Anette Gade, der underviser de kommende hjemmedialysepatienter.
Tidligere har cirka fire til seks om året skiftet dialyse på hospitalet ud med hjemmedialysen, men bare i første halvdel af 2017 har syv fået apparatur hjem og begyndt på hjemmedialysen, og der er stor tilfredshed.
– De vender reelt tilbage til livet og får en mere normal hverdag. De oplever mindre træthed, og de nedsætter deres medicinforbrug markant. Nogle kommer tilbage på arbejdsmarkedet, og en er endda blevet gravid, hvilket kun meget sjældent lykkes for dialysepatienter, siger Anette Gade.