130222_BagOm_DK_4673_OKVi nærmer os julen, og igen er det Nordjylland, der danner rammerne for årets julekalender på TV2. I snart et helt år har den derfor stået på julegløgg og æbleskiver på Klarupgaard, hvor ’Tvillingerne og Julemanden’ er optaget. APPETIZE har mødt ægteparret og herregårdsejerne Knud og Lene Just og fået et kig bag kulisserne.

Tekst: Dadi Halldorsson  Foto: Martin Dam/TV 2

 

For omtrent et år siden, i november 2012, er to af mændene bag TV2’s julekalender, ’Ludvig og Julemanden’, der havde haft en stor tv-succes året før, på besøg i Aalborg. Det nærmer sig julen, og inden duoen skal videre hjem med deres fly, spørger de taxachaufføren, om ikke han kan køre dem ud til et sted, hvor det emmer af ægte, gammeldags julestemning.

En lille køretur senere står de uden for Klarupgaard.

130222_BagOm_DK_5126_OK– Vi vidste ikke i starten, at det var holdet bag julekalenderen, ’Ludvig og Julemanden’, der kom på besøg, men da de så begyndte at komme igen og igen og igen, blev vi med tiden hvirvlet ind i det. De var rundt i hele landet for at se på locations og til sidst havde de fire-fem forskellige steder, som de skulle vælge mellem til optagelserne af julekalenderen 2013, fortæller Knud Just, som i dag er tredje generation af ejere af Klarupgaard. Det var hans farfar, der købte gården tilbage i 1928.

Klarupgaard er tilsyneladende en meget velegnet kulisse til en julekalender. Især en julekalender med plads til mystiske hændelser og hemmelige kamre. Bygningerne og området emmer desuden af ægte, gammeldags julehygge.

– Vi fik først besked om, at det var Klarupgaard, der skulle danne rammen om julekalenderen, i midten af december 2012. Lige siden de besluttede, at optagelserne skulle foregår her hos os, har vi haft meget at se til, siger hustruen Lene, som også har travlt med sin egen selvstændige virksomhed Familieleg.dk.

For allerede en måned senere – i januar måned 2013 – begyndte regissører, tømrere, produktionschefer, skuespillere, filmfolk, sminkører etc. at færdes rundt på den store plads i midten af gården og inde i de lange længer.

130222_BagOm_DK_5495_OKBag om Tvillingerne og Julemanden

På gårdens mange kvadratmeter blev der tegnet og bygget adskillige lokaler og scener. Et af dem skulle for eksempel forestille stuen i Hirtshals fyr, mens en anden skulle forestille et kælderværelse.

Men hvem der bor i kælderværelset, hvorfor det ene værelse er skrumpet ned til størrelsesforholdet 1:3, og hvorfor det ene skabs revne lyser rød, vil ægteparret dog ikke afsløre yderligere om. De har nemlig indgået en aftale om ikke at afsløre for meget, da Danmarks befolkning først møder julekalenderen fra og med den 1. december.

Magasinets udsendte får dog lov til at inspicere de forskellige kuliser sammen med ægteparret, der valgte at beholde ni ud af de i alt 17 kulisser, som var opstillet og filmet i på gården mellem 7. januar og 2. juli 2013.

Inden julekalenderen slutter den 24. december har de lovet Deluca Film og TV2 ikke at afsløre eller fortælle gæsterne for meget om handlingen. De viser dog glædeligt deres gæster rundt blandt opsat (og lidt ægte) spindelsvæv og de spøgelsesagtige kulisser, og de afslører gerne over for magasinets udsendte, at eventyret omkring julekalenderen var en meget kærkommen hændelse for det eksisterende koncept på gården.

– Vi holder meget af julen og har i mange år haft en julebutik i en af længerne, som rigtig mange mennesker hvert eneste år har brugt for at komme i den rette julestemning og købe julepynt og juletræer. Så det passer meget godt ind i hele vores koncept at have vores helt egen julekalender sammen med resten af Nordjylland, fortæller Knud mens vi under rundvisningen går fra længen i midten og ud til den østlige længe, hvor et par håndværkere lægger deres sidste hånd på en ombygning af længen.

130222_BagOm_DK_5494_OK– Vi har været nødt til at flytte og ombygge en del for at få det hele til at passe sammen, tilføjer han og viser, hvordan julebutikken Kværnrummet har fået en anden placering end før, idet de gerne ville beholde julekalenderens café, som den fiktive familie i julekalenderen har i forbindelse med deres cateringfirma.

– Vi har lige færdigindrettet den nye julebutik på 170 m2 med alt, der hører sig til julen – gaveidéer, pynt og lys, gran og juletræer, nisser af enhver tænkelig art, dekorationer og kranse og meget, meget mere, fortæller Knud.

Julebutikken åbnede dog allerede den 1. november i år, hvilket er 14 dage før normalt, da ægteparret fik lov til at fremvise kulisserne for sine gæster før selve tv-premieren den 1. december.

– Vi forventer, at der kommer rigtig mange mennesker herud, når julekalenderen først begynder at rulle og folk finder ud af, at gården kun ligger nogle få kilometer uden for Aalborg, siger Lene.

Alternativ til Jumboland

Lene og Knud bor ikke selv på Klarupgaard. Men i hovedbygningen er der indrettet tre lejligheder, som er udlejet.

Lenes virksomhed, Familieleg.dk, hører også til i en af de længer, hvor de fleste optagelser foregik.

– Jeg var nødt til at pakke hele mit kontor sammen og flytte det hjem i privaten, mens de var her. Det var selvfølgelig det hele værd, men det var også lidt mærkeligt at gå rundt på gården og føle sig som gæst. Ude ved grusvejen, der fører ind til gården fra hovedvejen, var der for eksempel opstillet lys, der blinkede mens der var optagelser i gang. Der måtte bilerne holde stille og slukke motoren, fortæller hun og fortsætter:

– Vores eneste medarbejder, som har boet og arbejdet her i mere end 45 år, måtte heller ikke save træ, som han er vant til, for larmen gik lige ind i øresneglene hos lydmændene.

Selv om Klarupgaard vrimlede med kendte skuespillere, såsom Lars Hjortshøj og Camilla Bendix, valgte Lene og Knud at holde lav profil under hele forløbet og lade både filmfolk og skuespillere få ro til deres arbejde.

– Vi havde selvfølgelig lyst til at gå rundt og tage billeder og dokumentere forløbet, men det ville bare forstyrre dem, så vi aftalte med TV2, at de tog billeder og gav dem videre til os, når det hele var overstået, siger Lene, mens vi går gennem en passage, hvor der hænger store billeder fra optagelserne på væggene.

– Vi håber, at denne julekalender bliver ligeså populær som den første, der blev optaget på Børglum Kloster, for der er det vores opfattelse, at de har oplevet et boom i forhold til besøgende. Vi mener samtidig at vores bynære beliggenhed vil kunne bære os lidt i samme retning.

Ægteparret har et stort ønske om at blive et alternativ til Jumboland og andre attraktioner for børnefamilier i Nordjylland. Derfor har de – ud over julebutikken og de mange kulisser fra julekalenderen – indrettet et stort rum, som de kalder pusterummet, hvor børn kan lege, mens mor og far går på opdagelse i resten af bygningerne.

En af deres store satsninger, som både børnefamilierne og andre interesserede skal kunne gå på opdagelse i, er et fødevare- og forbrugsmarked, der for første gang åbner i weekenden 23.-24. november og igen 21.-22. december.

– Vi har indrettet båse i vores opvarmede markedshal, som ligger i forlængelse af julebutikken. Her vil vi have kvalitetsbeviste fødevareproducenter, tøj og brugskunstsælgere og mange flere til at fremvise og sælge deres specialiteter, fortæller Knud.

Hvis alt går efter planen skal fødevare- og forbrugsmarked fortsætte som en fast event en gang om måneden.

– Vi er overbeviste om, at der er plads til vores marked. Nordkraft sørger primært for dem, der bor inde i byen, mens vi gerne vil have alle de andre til at komme herud og få en oplevelse med hjem. Vi synes, det giver god mening, at de lokale fødevareproducenter, designere og kunstnere sælger deres varer på dette marked, forklarer Knud.

130221_BagOm_DK_4673_OKHistorien om Klarupgaard

En væsentlig del af oplevelsen på Klarupgaard – ud over kulisserne, julebutikken, legerummet og den store markedsplads – er selve herregården, som dateres helt tilbage til år 1259.

– Der findes et brev, hvor det fremgår, at danskerkongen Erik Klipping havde foræret Klarupgaard til Jacob Nielsen Blåfod. Denne Blåfod var imidlertid blevet landsforvist til Norge, da han mentes at stå i ledtog med eller havde familiære bånd til de sammensvorne ved mordet i Finnerup Lade, på selv samme Erik Klipping. Da den norske konge, Haakon, og den svenske konge, Birger, sammen med de fredløse danskere havde planer om at overtage magten i Danmark, blev det den mest magtfulde af de to konger, der skulle skrive til den danske konge, Erik Menved.

– Det er i dette brev, man kan læse den norske kong Haakon gå i forbøn for Blåfod, som bedyres uskyldig i sin status som fredløs og landsforvist. I samme brev klages der over Kannikerne fra bispesædet i Viborg, som gennem flere år havde udplyndret og efterhånden taget Klarupgaard i deres besiddelse, hvor Blåfods kone til sidst måtte flygte til Sjælland for at undgå yderligere overgreb, fortæller Knud begejstret, mens han fører sin gæst – magasinets udsendte – ned i en kælder, der menes at være en del af den oprindelige bygning fra 1200-tallet.

’Kælderen er lille, grå og kold. Så det skal nok passe’, tænker magasinets udsendte. Knud peger over på det ene hjørne i kælderen og fortæller, at historien melder om en tunnel fra gården over til Klarup Kirke, der kun ligger i èn km afstand derfra.

– Den kunne godt ligge bag væggen i dette hjørne, men vi har ikke fundet noget bevis på det endnu, fortæller han og tilføjer:

– Men vi har heller ikke ledt efter den endnu.

Dette er blot en af de mange historier, som Klarupgaard gemmer på. Gården blev for eksempel også brændt ned af Skipper Clements bondeoprør i 1534, hvorefter den adelige ejer, Bagge Griis, forsøgte at hævne afbrændingen ved et attentat på Skipper Clement inde på Aalborghus Slot. Attentatet mislykkedes, så Griis måtte flygte ud af byen, men da rygterne om attentatforsøget løb hurtigere, end han selv, blev han ramt og dødeligt såret af en tagsten, som han fik kastet i hovedet på sin vej ud af byen. Man fandt ham siden død af sine kvæstelser i Hasseris Enge.

Ifølge historiebøgerne gik tingene herefter noget mere fredeligt for sig, dog med en hekseafbrænding og andre mere eller mindre slibrige eller voldsomme begivenheder undervejs.

Én af Knuds store interesser er da også at gå rundt med en -metaldetektor på egnen, og det har givet en del fund af sig.

– Jeg har fundet en del mønter fra middelalderen og rigtig mange kugler i forskellige størrelser og former. Der er også et hul i ydermuren på hovedbygningen, som garanteret er fra en eller anden dramatisk hændelse herude, fortæller han, mens han viser sine mange fund frem.

Klarupgaard har tilsyneladende en lang og mægtig historie bag sig. I sine velmagtsdage var den et stort gods på mere end 1700 hektar jord, som dog blev væsentligt reduceret gennem årene. I dag hører 162 hektar til den såkaldte gamle herregård, hvilket svarer til en størrelse som et mindre produktionslandbrug.

– Jeg er selv tidligere landmand, men valgte at bortforpagte landbruget, da driften af de 125 hektar dyrkbare jord ikke længere var rentabel eller tidssvarende for mig. I stedet bruger jeg det meste af min tid på at udvikle vores julebutik og gården med juletræsproduktion og maskinstationskørsel samt bygningsudlejning – og nu også markedshallen, som tager en meget stor del af min og vores tid, siger Knud og lukker lågen til de mange fund, der viser gårdens vigtige betydning i Danmarkshistorien.

– Jeg er sikker på, at nøglen til Klarupgaards fremtid ligger i bygningsmassen, den bynære beliggenhed og en passioneret ejer, som forstår at udnytte dette potentiale til gavn for gæsterne og ikke mindst de gamle fredede bygninger. Hvad er et folk uden historie, og hvad er historie uden et folk, siger Knud, mens magasinets udsendte sætter sig til rette i den moderne Toyota Yaris anno 2008.

Klarupgaard har en lang og mægtige historie, som muligvis har fundet sig en længere og anden og mere moderne og mægtig afløser i ’Tvillingerne og Julemanden’. Om det er tilfældet, må december måned og julekalenderens mulige succes afsløre.

Lene_Knud_Just_OK

Fakta:
Lene Just

Fulde navn:
Lene Bech Just

Født:
30. november 1963

Fødeby:
Svendborg

Titel:
Indehaver af webshoppen Familieleg.dk og daglig leder i julebutik Kværnrummet

Civilstand:
Gift med Knud Just

Børn:
Christian 16 år og Benedicte 14 år

Karriere:
Eksamineret eksportør fra Den Danske eksportskole – arbejdet med eksportsalg – først som eksportsælger, siden eksportchef.

Mediarådgiver TV Aalborg, Mediarådgiver Advice, indehaver af auktionshus, indehaver af webbutikken Familieleg.dk

 

Fakta:
Knud Just

Født:
12. marts 1963

Fødeby:
Gærum Sogn

Titel:
Gårdejer Klarupgård og Lovisegård

Civilstand:
Gift med Lene Bech Just

Børn:
Benedicte 14 år og Christian 16 år

Karriere:
Uddannet Agrarøkonom fra Næsgård Agerbrugsskole på Falster i 1987, Landbrugsfagligt ophold i Australien 1 år, Forvalter på Hverringe Gods ved Kerteminde 1½ år, Bestyrer på Frandsbjerg ved Mariager 6½ år og Godsinspektør på Gyllingnæs Gods ved Odder 2½ år, 1998 selvstændig landmand Lovisegård og forpagter på Klarupgård, 2001 køber Klarupgård af mine forældre, 2007 sælger del af Lovisegård og bortforpagter Klarupgårds jord. Herefter udlejning af jord og bygninger, maskinstationskørsel, pasning af juletræer samt udvikling af nye forretningsområder.