Det hele begyndte med en folder, der blev gemt af vejen i en rodet skrivebordsskuffe. Siden skulle det vise sig, at den hengemte folder blev startskuddet til en vaskeægte nordjysk succeshistorie – en historie om, hvordan grillen for alvor har gjort sit indtog i Danmark og har gjort danskerne til verdens mest grillende folkefærd.

Tekst & foto: Weber

Hvad pokker skulle de finde på?
Jens Bindslev og Michael Jensen kiggede på hinanden – hvordan skulle de løse dét her? Gennem længere tid havde deres firma Markt & Co. i Nørresundby måttet spænde livremmen strammere og strammere. Tiderne var ubarmhjertige, og der skulle sættes nye sejl, som kunne vende skuden. Jens hev ud i sin skrivebordsskuffe – og pludselig opstod en idé. En idé, der kastede de to nordjyder ud i et eventyr – eventyret om Weber-Stephen Nordic.

Hvorfor ikke?
Dét med idéen vender vi tilbage til. Mens Michael er ægte nordjyde – født og opvokset i Hals – så vil nogle måske mene, at det er en tilsnigelse at kalde Jens ”nordjysk”. Han er nemlig tilflytter – kommer fra Hvidovre og rykkede nordvest over bæltet, da han blev gift. Men selv om man her i dag stadig hører den sjællandske klang en anelse, så er Jens for længst blevet nordjysk. Siden Markt & Co.-tiden har Jens og Michael kørt professionelt parløb – et parløb, som er endt med at give danskerne og resten af skandinaverne noget nær grillfeber. Og så er det, vi er tilbage ved den idé, der opstod, da Jens og Michael tilbage i 1993 sad på kontoret og overvejede, hvordan firmaet skulle køre videre. Op af skrivebordsskuffen hev Jens en folder fra den amerikanske grillproducent Weber. En grillproducent, som bare ikke var så gigantisk i Norden og kun blev forhandlet ét sted i Danmark – ved Johannes Fog i Lyngby. Under en hurtig oprydning var den lille folder blevet gemt af vejen, men nu sad de to herrer altså og stirrede på den.

– Vi kendte ikke noget til grillene, men det var da i hvert fald noget helt nyt og anderledes. Og det var jo netop det, vi følte, vi havde brug for på det tidspunkt. Så hvorfor ikke prøve sig af ud i grillverdenen?, fortæller Michael Jensen, COO hos Weber-Stephen Nordic.

Som sagt – så gjort. En container grill blev bestilt hjem til lille Danevang – nu skulle det vise sig, om danskerne var parate til en ny slags grill.

Man kan da ikke sælge en grill med låg
Makkerparret var klar til at tage arbejdstøjet på, da de første Weber-kuglegrill kom til Danmark i 1993. Fulde af forventning, spænding og – ja, en smule ængstelse sendte de to mænd de første eksemplarer ud til forhandlerne.

– I dag kan jeg godt tænke tilbage på det og undre mig over, at vi bare kastede os ud i det på den måde. Og vi fik da også noget af en brat opvågning, da året var omme. Mere end halvdelen af grillene kom retur – og overalt hørte vi begrundelsen ”Man kan ikke sælge en grill med låg – det giver ingen mening”, siger Michael.

Lettere slukørede måtte de to nordjyder se drømmen om let succes fordufte. Måske var den gode idé slet ikke så god endda? Måske var danskerne bare ikke klar til den slags grill endnu? Sammen besluttede Michael og Jens, at det nok var bedst at sende grillene retur til USA, så snart det kunne lade sig gøre. Heldigvis trak afsendelsen ud …

Husk lige tandbørsten … og grillen
En fredag aften i 1996 spillede skæbnen nemlig de to kompagnoner et lykkebringende puds. En af de der tilfældigheder i ens liv, der ender med at ændre alt. Begge sad de i familiens skød og nød en sjælden afslapningsstund med Casper Christensens populære tv-program ”Husk lige tandbørsten” – der på det tidspunkt havde omtrent 2,5 millioner seere hver gang.

– Jeg kan huske, hvor overrasket jeg selv blev, da der pludselig var en Webergrill i programmet – jeg var målløs, husker Michael.

Jan Glæsel, der var kapelmester i ”Husk lige tandbørstens” husorkester, skulle deltage i en fan-quiz, hvor hans kæreste eje kom på auktion. Det var naturligvis en fingeret quiz, og Jan var knust, da han tabte sin elskede Webergrill.

– Det var vores ”key word”. Så dagen efter sendte vi en ny grill til Jan – og så er resten jo nærmest historie, siger Michael.

Fra Aalborg til Dubai
Siden er det gået slag i slag, og herhjemme er ”Weberen” for længst blevet synonym med en hvilken som helst grill. Det, der i begyndelsen af 1990’erne var et firma med en håndfuld ansatte, er i dag blevet datterselskab af Weber i USA. Ansvaret for det svenske, norske, finske og baltiske marked er føjet til firmaet, der i dag går under navnet Weber-Stephen Nordic. I 2007 blev oplevelseshuset og grillskolen Grilleriet en del af Weberfamilien, da den første afdeling på verdensplan åbnede i Nørresundby. Siden er lignende huse åbnet i USA, Frankrig og Tyskland, og i 2011 åbnede endnu en afdeling i København. Og for lige at runde knobskydningerne af, så er Michael og Jens senest rykket ind i Mellemøsten, hvor de med selskabet Weber-Stephen Middle East forsøger at overbevise araberne om grillens mange muligheder.

Ikke bare bøjet stål
I dag ligger Weber-Stephen Nordic fortsat på adressen i Nørresundby, medarbejderstaben er vokset til omkring 70, og der er blevet skrevet mange ekstra kapitler i historiebøgerne.

– Havde du i 1993 fortalt mig, at danskerne i 2011 ville være det mest grillende folkefærd i hele verden, så havde jeg ikke turdet tro det. Men Webergrillen har virkelig vist sig at ramme lige ned i noget så dansk som hyggen, siger Michael og tilføjer:

– Jeg tror, det handler om, at vi hele tiden har haft for øje, at Weberen er alles grill, og det har altid været vigtigt for os at vise folk, hvordan man gør. Og så har vi formået at holde fast i vores grundopfattelse: At vi ikke sælger bøjet stål på ben, men oplevelser.
Weberen er et kvalitetsprodukt, som er omgærdet af så mange gode oplevelser og rummer så mange muligheder – som alle kan være med på. Det handler om at tilbyde den ultimative grilloplevelse til alle.

Sådan gik det altså til, at den lille folder i skrivebordsskuffen forvandlede sig til et eventyr om Weber-Stephen Nordic. Et eventyr, der kun lige er begyndt. Og dét er ganske vist …

 

Opskrifter

Chamallow Chocolate Chunk Cookies

Ingredienser

150 g mørk chokolade
50 g Chamallows
150 g smør
150 g sukker
1 æg
200 g mel
2 spsk vaniljesukker
50 g hele hasselnøddekerner
1 tsk bagepulver

Udstyr: pizza-/bagesten

 

Kylling Chasseur
4 personer

1 fersk kylling á 1200 g
Salt og peber
1 porter
4 cl cognac/portvin
2 spsk tomatpuré
250 g champignoner
100 g skalotteløg
1 bdt persille
½ bdt kørvel
½ bdt estragon

Udstyr: Kyllingeholder

I køkkenet:
Rengør kyllingen grundigt. Krydr med salt og peber både indvendig og udvendig. Hæld porteren i holderens midterste hul og sæt kyllingen på kyllingeholderen. Sæt proppen i.

Ved grillen:
Kul:
Gør grillen klar til indirekte varme med 2/3 grillstarter klargjorte briketter. Stil kyllingeholderen på risten og læg låget på.

Q og gas:
Gør grillen klar til den indirekte grillmetode ved medium varme og lad den blive let varm, inden du sætter kyllingeholderen på risten. Luk låget.

 

Skær champignoner i skiver og hak løgene. Når der er gået ¾ time, lægges champignoner og løg rundt om kyllingen sammen med frisk estragon og kørvel. Pisk cognac/portvin sammen med tomatpuré og hæld det over grøntsagerne. Læg låget på grillen og lad kyllingen stege færdig – kernetemperaturen skal minimum være 75 grader.

 

Focaccia

Ingredienser

25 g gær
9 dl lunken vandItaliensk hvedemel – tipo 00
4 spsk krydderurter efter eget valg
1 fed hvidløg
250 g soltørrede tomater
1 dl sorte oliven
1 håndfuld havsalt
Olivenolie
Frisk basilikum

 

Udstyr:
Evt. alubakke, pizza-/bagesten

 

I køkkenet:
Rør vand, gær, hakket hvidløg og hvedemel sammen. Tilsæt så soltørrede tomater, sorte oliven og krydr med masser af urter. Fordel dejen i en aluform eller spred den ud på bagepladen, der følger med pizza-/bagestenen. Tryk fordybninger ned i dejen med fingrene og hæld rigeligt god olivenolie derpå. Drys med salt og frisk basilikum.

 

Ved grillen:
Gør grillen klar til enten cirkulær eller indirekte varme. Læg stenen på risten og lad den blive varm. Placér så bagepladen med focacciaen på stenen, læg låget på grillen og lad den bage i 20-25 minutter.

 

10 sikre grillråd
Danskerne elsker at grille – så meget at vi i dag er verdens mest grillende nation. Men hvordan griller du bedst og mest sikkert? Dét giver Det Danske Grilllandshold, der i denne uge drager til USA for at deltage i det officielle VM i BBQ i USA, dig 10 gode råd til her.

1. Grill aldrig indendørs!
Det kan ikke siges for tit – du ikke grille indendørs! Du risikerer, at der skabes kulilte i rummet – og det kan have dødelig udgang. Så husk altid at stille grillen udenfor i den friske luft, når du skal grille – ligesom grillen skal have lov til at stå her, når den køler af.

2. Brug låget
Uanset om du er til kul eller gas, så køb en grill med låg. Det giver dig mulighed for både at grille, stege, koge og bage på grillen. Husk altid at bruge låget – også selv om du ”bare” griller steaks eller pølser.

3. Gå aldrig ned på gear
Hav gode værktøjer ved hånden, som er designet til grillbrug – tang, paletkniv, gaffel, salt- og peberkværne og så videre. Udstyret fra køkkenet er som regel for klejnt og ikke bygget til åben ild og udendørsliv.

4. De rigtige kul
Vælg FSC-mærkede kul og briketter og gå efter varianter, der er mærket med ”VAREFAKTA”. Her skal du kigge efter kul og briketter, der har en deklareret brændværdi på over 20.000 – det betyder, at du kan forvente 3-4 timers brændtid. Vær opmærksom på, at grillkul fra Asien, Afrika og Sydamerika sjældent er deklarerede. Du kommer bedst i gang ved altid at tænde op med en grillstarter og 2-3 optændingsblokke. Brug aldrig tændvæske, da det lufter og afgiver smag til maden! Få mest ud af dine kul ved at have luftspjældene helt åbne under grillning og luk dem til, så snart du er færdig med at grille.

5. Sats på kvalitet
På madsiden er der mange produkter specialudviklet til grillen – marinader, krydderblandinger, kødpakker og så videre. Ofte finder man anden- og tredjesorteringskød i de pakker – man kan pakke meget ind i en hørm af grill og hygge. Men det ændrer ikke på, at det bedste er at købe frisk kød, som du selv eller din slagter skærer ud – og som du selv eventuelt marinerer.

6. Undgå branket mad
Selv om det ser godt ud, så er sprudlende flammer og overdreven røg den sikre død for et godt grillmåltid. Branket mad smager dårligt, ser grimt ud – og er tilmed usundt. Så …

… begynd først at grille, når kul eller briketter har forvandlet sig til gløder.
… smør risten i solsikke- eller raspolie, så kød og grøntsager ikke brænder fast.
… grill ved lav temperatur – så brænder du ikke maden af, og det giver det mest møre resultat i sidste ende.
… hold afstand mellem mad og varmekilde – altså kul eller brændere.
… skær det brankede af, hvis du kommer til at svitse maden for meget.

7. Hygiejne!
Vask hænger hyppigt – før, under og efter grillningen. Hold rå fødevarer adskilt fra tilberedt mad, hold kød og grøntsager adskilt – og sørg for ikke at bruge samme tallerken, grilltang og skærebræt til det rå og det færdiggrillede kød. Pas på, at der ikke kommer kødsaft fra råt kød på salaten eller det færdiggrillede kød.

8. Rengøring
Ingen bakterier overlever den høje varme i grillen, og du behøver derfor ikke gøre grillen pinlig ren hver gang. Faktisk er en grill bedst, når den har været brugt nogle gange, da fedtaflejringer får låget til at slutte ekstra godt til. Men gør risten ren med rustfri stål-grillbørste, når grillen stadig er varm. På den måde slider du ikke unødigt på børsten – og du kan overstå rengøringen på 15 sekunder.

9. Hent inspiration
En gennemsnitsvoksen dansker behersker syv opskrifter i et køkken – og endnu færre på grillen. På nettet finder du masser af gratis opskrifter og inspiration, så det er bare at komme i gang. Alt kan tilberedes på en grill – undtagen koldskål … Men kammerjunkerne kan du nu godt bage på grillen.

10. Hyg dig!
Spar tid ved at være velforberedt – køb ind i forvejen, marinér kødet, forkog kartoflerne og snit grøntsagerne. På den måde har du overskud til at hygge om gæsterne eller sammen med familien, for grill handler i bund og grund om én ting – nemlig hygge.

 

Webers vitale grillmetoder
Pizza, hel kylling eller måske ossobuco. Tærte, indbagt is eller flødeboller. Grillen er det nye køkken, og du kan tilberede alt derpå – lige på nær koldskål! Alfa og omega er, hvordan kullene placeres i grillen, eller hvilke brændere du tænder på din gasgrill – kort sagt, hvilken grillmetode du bruger. Her får du en introduktion til de fire vigtigste grillmetoder.

 

DIREKTE VARME

Hvordan:

Kul: Fordel briketterne jævnt over hele kulristen.

Q: Tænd for brænderne / brænderen og indstil varmen som ønsket.

Gas: Læg maden direkte over de brændere, du har tændt. Hvorfor: Giver høj varme til svitsning af mindre stykker kød.

God til: Kyllingefilet, tigerrejer, hamburgere, steaks og mindre stykker kød, der skal have max 20 minutter.

 

 

INDIREKTE VARME

Hvordan:

Kul: Fordel briketterne i hver sin side af kulristen. Stil en alubakke i midten, så den kan opsamle eventuel kødsaft.

Q: På Q 300 og Q 320 tændes kun den yderste brænder. På de mindre modeller bruges svag varme over længere tid – brug en stegholder for det bedste resultat.

Gas: Tænd kun de yderste brændere.

Hvorfor: Får grillen til at virke som en varmluftsovn – maden bliver grillet, og du undgår at brænde bunden på.

Oplagt, når maden skal have mere end 20 minutter.

God til: Lammekølle, kylling, rugbrød, flødeboller, oksemørbrad, andesteg, flæskesteg og andre større stege.

 

CIRKULÆR VARME

Hvordan:

Kul: Fordel briketterne i en ring rundt langs kanten af kulristen. Stil en alubakke i midten.

Q: Ikke muligt – brug den indirekte grillmetode i stedet.

Gas: Ikke muligt – brug den indirekte grillmetode i stedet.

Hvorfor: Skaber jævnt fordelt varme om maden.

God til: Pizza, tærte, brød, kage, kalkun, skinke og andre større stykker kød.

 

 

 

50/50

Hvordan:

Kul: Læg alle briketterne i den ene side af kulristen og stil en alubakke i den anden side, som kan opsamle kødsaft.

Q: Svits først kødet ved høj varme, skru derefter ned og grill indirekte.

Gas: Tænd kun brænderne i den ene side. Ved grill med tre brændere tændes kun de to.

Hvorfor: Giver dig mulighed for at grille direkte over briketterne og indirekte i den anden side.

God til: Andebryst, mørbrad, kyllingelår, kyllingebryst, na-chos – eller når du skal have gang i flere ting på én gang på grillen.